neděle 4. října 2009

Turku a Naantali

Přemýšleli jsme, kam se ještě podívat, než tu bude tma a ošklivo :-) a napadlo nás Turku. Jak jsme už na nádraží zjistili, z erasmáků to nenapadlo jenom nás... Přes den už tu začíná být docela zima, ráno se tu dokonce objevila jinovatka, ale sluníčko ještě pořád občas svítí. Předpověď na sobotu vypadala dobře a tak jsme vyrazili. Cesta do Turku trvá vlakem 2 hodiny a po studentské slevě stojí lístek cca 14EUR/jedna cesta - záleží na typu vlaku. My jsme jeli intercity, ale je tu ještě o 2 eura dražsí pendolino, nebo naopak o 2 eura levnější rychlík. Vlaky jezdí do Turku každou hodinu.

Pro turisty toho v Turku příliš není, alespoň co se týče jednodenních výletů. V létě je možné si tu zaplatit cestu lodí na místní ostrovy, ale to už jsme tak nějak minuli. Navštívili jsme tu alespoň místní katedrálu a hrad. Každá z těchto pamětihodností je na druhém konci města, takže jsme si udělali takové menší pochodové cvičení.

Ale procházka podél řeky byla opravdu pěkná.

Cestou k hradu jsme také navštívili vyhlášenou místní tržnici, kde se tradičně prodává čerstvé ovoce, zákusky, maso apod. a potkali jsme i "českou" hospodu.


Samotný hrad vypadá z venku poněkud neutěšeně - když jsme ho viděli, tak jsme se trochu zděsili, kvůli čemu že se to vlastně táhneme přes celé město... vevnitř nás ale čekalo překrásné nádvoří, které opravdu stálo za to vidět.


Odpoledne jsme vyrazili do Naantali - městečka vzdáleného asi 20km od Turku. Je proslavené hlavně tím, že je zde zábavní park Moominworld, s postavami z knížky finské spisovatelky Tove Jansson. Postavy v kostýmech jsou tu ale opět jen do konce léta... asi jsme si na Finsko vybrali špatné období. Všechno se tu odehrává v létě a koncem srpna všechno zavírá a končí...
Tohle městečko má také moc pěkné staré město s typickými dřevěnými domky a malý přístav s kolonádou a kostelem poblíž.



Další fotky z Turku a z Naantali.

Žádné komentáře:

Okomentovat