pondělí 21. září 2009

Finnish trip

Sobota 12.09.
Minulou sobotu mi přiletěla první návštěva...Peťa :-)
Helsinki jsme prošli celkem rychle - nepatří mezi ta největší města a ani těch památek tu není moc... Zato jsme objevili park s krásným výhledem na moře.


Neděle 13.09.
Nicméně v neděli jsme se opět vydali na Suomenlinnu a objevili i místa, kam jsem minule byla líná dojít.

Další fotky z Helsinek a Suomenlinny.


Pondělí 14.09.
V pondělí jsme pro změnu vymysleli výlet na ostrov Seurasaari, na kterém je přírodní muzeum neboli skanzen. Je tu spoustu dřevěných domků z různých koutů Finska a někdy jde o docela podivné stavby...



no a taky je tu spoustu drzých veverek.

Další fotky ze Seurasaari.

Úterý 15.09.
Konečně jsme si půjčili auto a vyrazili na cestu po jižním Finsku. Ale už začátek byl trochu složitější... Pro vypůjčení auta jsme ani jeden z nás neměli správnou platební kartu... chvíli to vypadalo, že nikam nepojedeme, ale nakonec se nás pánovi za přepážkou zželelo a stačila mu jen záloha 200Eur...

Vyrazili jsme směr Porvoo - je to moc krásné městečko, kde jsou snad všechny domy typicky seversky dřevené a barevné.

Odpoledne jsme se potom vydali do prvního národního parku Valkmusa. Je to spíš takový parčík, kde převažují rašeliniště, takže v něm je jen jedna kraťoučká chodníčková stezka asi 2,5km dlouhá.





První noc jsme zakempovali u chaty na východním cípu parku.

Fotky z Porvoo a Valkmusy.

Středa 16.09.
Další zastávkou byl národní park Repovesi. Ten už je o dost větší než Valkmusa a na jeho území je spoustu jezer a značených stezek.

Vzhledem k tomu, že finové rádi vyrážejí do přírody, je v téměř každém národním parku několik míst, kde se dá přespat. Na takovém místě je většinou připravené ohniště, nějaký ten přístřešek, místa na stany, bouda s nasekaným dřívím, které je všem k dispozici, a kadibudky.

My jsme po několika hodinové túře přespali u jednoho z jezer


a, i když byla trochu zima a chvílema sprchlo, bylo tam fakt krásně.








Čtvrtek 17.09.
Ráno jsme nechali věci u stanu a obešli si asi 9 kilometrový okruh. Po cestě jsme našli spoustu hub, borůvek a brusinek... nádhera... skoro nikdo to tu nesbírá(i když se to o finech tvrdí) a musím říct, že jsem tam ty houby nechávala s těžkým srdcem.





Ale nakonec jsme jich přecejen pár sebrali. Odpoledne jsme odjeli do Lahti a zhýrale si na jednu noc pronajali chatku... byla totiž pěkná kosa - tím jak je tu všechno u jezera tak tu dost fouká.

Další fotky z Repovesi.

Pátek 18.09.
Lahti je známé sportovní centrum, několikrát se tam konal Nordic World Ski Championship a kromě desítek kilometrů osvětlených tratí pro běžkaření jsou tu i skokanské můstky a sportovní muzeum, ve kterém je moc zajímavá expozice o historii běžek, sjezdování a skocích na lyžích.





Odpoledne jsme se rozhodli, že už se přesuneme co nejblíž k Helsinkám a tak jsme navečer dojeli do posledního národního parku - Nuuksio, které je na okraji Espoo a z Helsinek se do něj dá dojet sockou.


A to už byl vlastně závěr našeho putování. V sobotu jsme odevzdali auto a na rozloučenou a na žal jsme se trochu opili v jedné hospodě...
Poslední várka fotek z Lahti a Nuuksia.


Zobrazit místo Finnish trip 12.-19. 09. 2009 na větší mapě

Žádné komentáře:

Okomentovat